Den helt rigtige vaskemaskine til dig

En vaskemaskine skal matche dine behov, for at du får den bedste oplevelse med tøjvasken i hverdagen. Med den rette vaskemaskine klarer den ikke blot tøjvasken, den hjælper dig med at spare tid og penge. Vaskemaskiner fås både som frontbetjente, som er mest almindelige, som topbetjente, der fyldes i toppen og som vaske-tørremaskiner, som har samlet vaskemaskinen og tørretumbleren i ét produkt.

Frontbetjente vaskemaskiner

Frontbetjente vaskemaskiner kan stå alene eller i en søjle med en tørretumbler. Den fyldes og tømmes fra fronten og kræver derfor en del plads til lågeåbningen. De har stor kapacitet og fås både i energivenlige udgaver og med masser af funktioner.

Topbetjente vaskemaskiner

Den topbetjente vaskemaskine er typisk smallere end den frontbetjente og har derfor mindre kapacitet. Den skal stå frit, for at kunne løfte lågen på toppen. Den fyldes og tømmes fra toppen, så den kræver mindre plads i rummet, og du behøver ikke bøje dig ned for at betjene den. De er derfor velegnet til ældre og folk med rygproblemer.

Den kombinerede vaske- og tørremaskine

Vaske-tørremaskinen kan både vaske og tørre dit tøj på én omgang. Har du begrænset plads derhjemme, er denne type maskine måske lige noget for dig. Du skal være opmærksom på, at maskinen kun kan tørre halvdelen af det, den kan vaske. Så sætter du en vask over der skal tørre efter, uden du tager tøjet ud af maskinen, skal du være opmærksom på mængden af tøj. Den er ofte også mindre energivenlige end traditionelle vaskemaskiner og tørretumblere. Desuden tørres trumlen helt igennem og mindsker chancen for mug.

Kapacitet

Maskinen kapacitet er et udtryk for, hvor meget tøj vaskemaskinen kan rumme. Dit vasketøj bliver renest, hvis du ikke overfylder vaskemaskinen, og bruger også mindre energi.

Motor

Der findes to former for motor – traditionel, der består af to stykker kul, som skal skiftes over tid. Kulfri motor holder længere, er mere stabil, larmer mindre og er mere energivenlig.

Centrifugeringsevne

Med centrifugeringsevne skal du forholde dig til omdrejninger, altså hvor mange gange i minuttet tromlen drejer rundt under centrifugeringen, og dermed hvor meget vand presses ud af tøjet. Det kan være mellem 1000-1600 omdrejninger i minuttet.

Energimærkning

Energimærket giver dig et overblik over maskinens energimæssige forhold som energiklasse, vandforbrug og energiforbrug. Læs mere om, hvilke informationer energimærket giver dig her.