Find emhætten, der passer bedst til dig og dit køkken

Mulighederne er mange, når du skal finde din nye emhætte. Det er derfor værd at overveje:

  • Hvor den skal placeres, og hvilken type skal det være
  • Kapacitet
  • Lydniveau
  • Motortype, internt i emhætten eller ekstern
  • Kultilter eller udsugning
  • Bredden

Hvor skal emhætten placeres

Alt afhængigt af hvor din emhætte skal placeres i dit køkken, kan det have betydning for, hvilken type emhætte du skal vælge. Emhætter findes i flere forskellige typer, som væghængte-, frithængende-, skabsintegrerede-, udtræks- og bordemhætter.

Kapacitet

Emhættens kapacitet afhænger af størrelsen på dit køkken. En emhætte skal mindst kunne skifte luften i køkkenet 10 gange i timen. For at finde den rette kapacitet, skal du udregne køkkenets rumfang (LxBxH) og gange resultatet med 10. Med en åben køkkenløsning er det en god idé at vælge en højere kapacitet, gerne 600-700 m3 i timen.

Ved nybyggeri stilles der krav til udsugningskapaciteten på din emhætte samt størrelsen på udtræksåbningsstørrelsen. Det er derfor en god idé at undersøge kravene, inden du investerer i en ny emhætte.

Lydniveau

Lydniveauet, eller støjniveauet om man vil, er en vigtig faktor for emhætter. I dag er det muligt at få emhætter, der afgiver under 50 dB(A) støj. Til sammenligning siger man som tommelfingerregel, at 30 dB(A) er som hvisken, og 60 dB(A) er som almindelig tale mellem mennesker.

Emhættens motor

Mange emhætter har en intern motor. De har en god sugeevne og er som regel nemme at montere. En ekstern motor placeres ofte på loftet eller på taget, og det medvirker, at disse emhætter ikke støjer helt så meget, som en med intern motor. Sugeevnen vil tilsvarende være en smule kraftigere.

Kulfilter eller udsugning

Der er forskel på, om emhætten har kulfilter eller udtræk. Emhætter med kulfilter suger ikke luften ud af huset, men renser luften og sender den tilbage igen. Kulfiltret sidder inde i emhætten, så det er ikke nødvendigt at lave en udsugningskanal.

Udsugningsemhætter sender luften ud af huset og fjerner ofte flere partikler end en emhætte med kulfilter.

Vælger du en emhætte med kulfilter, skal du være opmærksom på, at de ofte ikke følger med men skal tilkøbes.

Bredde

Bredden på emhætten har betydning for dens evne til at suge fedtpartikler. De bredeste måler op til 110 cm og de smalleste 60 cm.

Energiklasse

Energiklassen for emhætter angives i en skala fra E til A++, hvor A++ er den mest energieffektive. På energimærket kan du også se det på det årlige energiforbrug.

Bedre indeklima

En effektiv emhætte bidrager til et bedre indeklima. Den holder køkkenet friskt og fjerner dårlig lugt, forurening, vira og bakterier. Gode råd for bedre indeklima med en emhætte:

  • Rengør dit kulfilter jævnligt. Et rent kulfilter giver maksimal sugeeffekt og et bedre indeklima.
  • Spar energi og anvend den rette hastighed på emhættens udsugning.
  • Forebyg fugt- og skimmelskader ved at anvende emhætten, hver gang du laver mad.